Wat is karate?

Het woord KARATE betekent letterlijk : LEGE HAND, (kara = leeg, te = hand)

Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van de ledematen als natuurlijke wapens.

Karate kan op vele manieren ervaren en beleefd worden :

  • karate als kunst van lichaamsbeweging
  • karate als sport
  • karate als kunst van zelfverdediging

Hoewel dit drie uiteenlopende uitingsvormen zijn, blijven zij toch onverbrekelijk met elkaar verbonden en kan men ze niet los van elkaar indenken.

Een van de grondleggers van karate, GICHIN FUNAKOSHI zei :

"Het uiteindelijke doel van karate is geen nederlaag of overwinning, maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar. Karate is sport, zelfverdediging en lichaamscultuur. Wanneer geweld losbarst, is dit slechts het gevolg van een disharmonie tussen lichaam en geest. Geweldadig zijn, is zwak zijn."

Goju-Ryu, onze stijl

Goju-Ryu is een van de vier traditionele karatestijlen en is Japans voor hard-zachte stijl.

De stichter van deze stijl is Sensei CHOJUN MIYAGI.

De stijl kent zowel harde als zachte technieken.

Om het zelfde resultaat te krijgen, is de filosofie, hoeft men niet altijd hard aan te vallen, zacht kan een net zo goede en soms zelfs betere werking hebben.

De stijlnaam goju is opgebouwd uit de woorden go en ju, welke repectievelijk hard en zacht betekenen. In de training van het Goju-Ryu karate-do zijn deze principes terug te vinden in de veelvuldige afwisseling van 'zachte' en 'harde' technieken.

Er wordt in het Goju-Ryu veel belang gehecht aan de verschillende manieren van ademhalen en het gebruik van de juiste ademhaling bij de juiste techniek.